Dobrodošli dragi učenici i roditelji!
 
U svakom od nas postoji snaga za letenje, ljubav da nam pruži podršku i san koji nas navodi da pokušamo
 
Vaša ravnateljica
Učenički dom srednjih škola
Dobrodošli dragi učenici i roditelji!
 
U svakom od nas postoji snaga za letenje, ljubav da nam pruži podršku i san koji nas navodi da pokušamo
 
Vaša ravnateljica
Učenički dom srednjih škola
 
Domski blues Domski blues
Dobri stari dom Dobri stari dom
Dokudom Dokudom
Istine i laži Istine i laži
Više ne moramo trčat Više ne moramo trčat
 

Povijest učeničkog doma srednjih škola Bjelovar

 
Povijest učeničkom doma srednjih škola Bjelovar
Zgrada Doma učenika srednjih škola Bjelovar datira iz davne 1900.-te godine. Nije namjenski građena, ali znatnim rekonstrukcijama i sanacijama stvoreni su optimalni uvjeti koji odgovaraju normativima za izgradnju i opremu domova.
1946. U ovoj zgradi borave isključivo djeca ratna siročad o kojima brine UNRA- svjetska organizacija koja je glavni donator ovakvih ustanova.
1953. Trgovinska komora otvara Centralnu školu za učenike u trgovini si internatom. Učenici koji su se tada školovali i živjeli u ovoj zgradi dolazili su iz svih mjesta tadašnjeg kotara Bjelovar. Troškove smještaja i školovanja umjesto roditelja snosila je Udruga trgovinskih radnih organizacija.
1962. Narodni odbor Općine Bjelovar registrira Školski centar za obrazovanje kadrova u trgovini s novom lokacijom
1964. Učenici sami plaćaju smještaj u Domu, ali je mnogo učenika stipendista, kao i učenika socijalne skrbi. Iste godine integrira se Školski trgovinski centar sa centrima KV i VKV obrazovanja sa Domom učenika. Time Dom prestaje zbrinjavati samo učenike Trgovačke škole, odnosno osigurava smještaj za učenike iz ostalih obrazovnih struka.
1977. Dom postaje samostalna institucija, kada su izvršene i temeljne adaptacije same zgrade, a sve ostalo to financirao je SIZ-trgovinskih radnih organizacija, odnosno djelatnici svih trgovina izdvojili su iz svojih osobnih dohodaka za adaptiranje i uređenje zgrade u kojoj su nekada živjeli i stjecali obrazovanje. 1980.godine zgrada Doma i svi djelatnici u njoj zajedno s učenicima, dobivaju priznanje Republike Hrvatske kao najljepše uređen i opremljen Dom u Hrvatskoj.
1981. Slijedi ponovna integracija svih Centara za odgoj i usmjereno obrazovanje uključujući i Dom učenika te tako funkcionira 12 godina.
1993.  Dom je ponovno samostalna odgojno-obrazovna ustanova i do 1997.godine djeluje na dvije lokacije (u samom centru grada), odnosno u glavnoj zgradi gdje su smještene učenice, (razlog-školovanje jedne generacije zubnih tehničara iz Dalmacije).
1997. Dom funkcionira samo na jednoj lokaciji, ne upisuje se po prvi put niti jedan novi učenik, a u prostornim uvjetima kapaciteta 150 učenika, sada je smješteno 155 učenika. Po strukturi usmjerenja koja učenici polaze najviše su obuhvaćeni učenici medicinske škole, slijede: ekonomska, ugostiteljska, tehnička, trgovačka, glazbena, gimnazija i obrtnička škola.
2000. Dom od 2000.-te prvi put obilježava Dan doma 5. listopada, a od 2001. Tjedan doma tijekom kojeg se pripremaju različiti sadržaji za učenike, profesore i građane
2006./2007. U Domu je smješteno 176 učenika. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije i Koprivničko-križevačke, slijede Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska županija, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska te Ličko-senjska županija.
2007./2008. U Domu je smješteno 156 učenika. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke te Virovitičko-podravske županije. Ostali učenici dolaze iz Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Zadarske, Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske županije.
2008./2009. U Domu je smješten 161 učenik. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke te Virovitičko-podravske županije. Ostali učenici dolaze iz Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Zadarske i Dubrovačko neretvanske županije.
2009./2010. U Domu je smješteno 163 učenika. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Virovitičko-podravske županije. Ostali učenici dolaze iz Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske te po jedan učenik/ca dolaze iz Vukovarsko-srijemske, Varaždinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Požeško-slavonske.
2010./2011. U Domu je smješteno 162 učenika. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke te po dva učenika iz Požeško-slavonske i Brodsko-posavske, a po jedan učenik iz Varaždinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Vukovarsko-srijemske županije.
2011./2012. U Domu je smješten 161 učenik. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Virovitičko-podravske te Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Varaždinske i Zadarske županije. 2011. Dom obilježava 65 godina svog rada.
2012./2013. Smješteno je 155 učenika. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske tri učenika, Brodsko-posavske dva učenika, a po jedan učenik dolazi iz Sisačko-moslavačke, Zadarske, Varaždinske te Međimurske županije.
2013./2014. Smješteno je 155 učenika. Najviše učenika dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Virovitičko-podravske te po tri učenika iz Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske, a po jedan iz Zadarske, Varaždinske i Brodsko-posavske.